Paleo en Vegan speculaas ‘cheesecake’

By 28 november 2018Blog, Taart en toetjes

IMAG4373Ik ben eigenlijk echt dol op cheesecake, maar ik kan zelf erg slecht tegen de lactose in roomkaas. Daarom eet ik het bijna nooit, dat is me de buikpijn meestal niet waard. Maar wist je dat je van geweekte cashewnoten ook iets kunt maken wat heel erg op cheesecake lijkt? Net zo creamy en super lekker, maar dan zonder zuivel. Dus, niet alleen Paleo, maar nog Vegan ook! Omdat het bijna Sinterklaas is, maakte ik deze speculaas ‘cheesecake’ met een bodem van pecannoten en dadels. Heel simpel en je hebt niet eens een oven nodig, alleen een vriezer. Begin echter wel een dag van tevoren met de voorbereding. De cashewnoten moeten namelijk een aantal uren weken in water voor je ze kunt gebruiken.

Ik maakte een klein taartje en dat was maar goed ook. Hij is onweerstaanbaar lekker. Krijg je veel bezoek, verdubbel dan het recept voor een cheesecake in een normale maat springvorm.

Ingrediënten voor 1 klein taartje

Voor de bodem

 • 100 gram pecannoten
 • 90 gram dadels zonder pit
 • Snuf zout

Voor de cheesecake vulling

 • 125 gram cashewnoten, minstens 4 uur geweekt in lauw water
 • 100 ml kokosmelk
 • 50 ml kokosolie, gesmolten en weer iets afgekoeld
 • 50 ml agavesiroop, ahornsiroop of honing
 • 1 el citroensap
 • ¼ tl gemalen vanilla of ½ tl vanille-extract
 • ½ tl kaneel
 • ½ tl speculaaskruiden
 • Snufje zout

Bereiding

 1. Laat de cashewnoten minstens 4 uur weken in lauw water, beter nog is een hele nacht. Dus begin al aan de eerste stap de dag voor je de taart wilt maken.
 2. Ik vind het lekker de pecans eerst licht te roosteren voor ik de bodem maak, dat brengt de smaak wat verder naar voren. Het hoeft echter niet perse. Rooster ze in een droge koekenpan op middelmatig vuur, tot ze lichtbruin kleuren. Laat even afkoelen
 3. Doe de ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine en laat draaien tot het een samenhangende massa wordt, maar er nog wel stukjes pecan in zitten.
 4. Doe de bodem in de springvorm en druk gelijkmatig en stevig aan met de achterkant van een lepel. Zet weg in de koelkast.
 5. Giet de cashews af en doe dit samen met alle ingrediënten voor de vulling in een krachtige blender. Blend tot het echt goed smeuïg is en er geen stukjes meer te bekennen zijn. Twijfel je? Blend dan nog iets langer, om zeker te zijn. Het moet echt een glad en romig mengsel worden.
 6. Giet de vulling over de pecanbodem en zet zo’n 3 uur in de vriezer tot het stevig is geworden. Haal hem ongeveer een kwartiertje voor je hem wilt aansnijden uit de vriezer zodat hij wat kan ontdooien.
 7. Bewaren in de vriezer, in de koelkast wordt de cheesecakevulling al snel te slap.

Geniet ervan!

IMAG4370

Leave a Reply