Healthy “Christmas cake” met dadels en marmelade

By 20 december 2018Taart en toetjes

Christmas cake1Ben je op zoek naar een foolproof, mega lekker kerstdessert? Wat echt heel makkelijk (en van tevoren) te maken is? Dat ook nog eens geen suiker, gluten of zuivel bevat en alleen maar uit pure voedzame ingrediënten bestaat? Search no more en lees snel verder!

Dit is mijn Healthy Christmas cake, een door mij aangepast recept van Nigella Lawson, en nu al een mega hit! Geïnspireerd op de originele Engelse Christmas cake. Die wordt traditioneel gemaakt met heel veel gedroogde vruchten en rum of brandy. Deze versie is alcoholvrij, glutenvrij, suikervrij en zuivelvrij en dus geschikt voor iedereen!

En dat doet totaal niks af aan de smaak! Niemand zal door hebben dat ze stiekem een heel gezond dessert aan het eten zijn. Wil je er toch graag een taart ‘voor volwassenen’ van maken? Gebruik dan i.p.v. 250 ml zwarte thee 125 ml drank (bv. rum, port of amaretto) en 125 ml water.

Oh ja: De taart blijft zo lang goed dat je met gemak de restjes bij van alles en nog wat kunt opmaken: bij het kerstontbijt, de koffie of een kaasplankje bijvoorbeeld.

Ingrediënten voor 12/14 porties (1 grote taart)

  • 250 milliliter sterke zwarte thee
  • 500 gram ontpitte dadels
  • 150 gram gedroogde vijgen
  • 150 gram gedroogde cranberries
  • 150 gram rozijnen
  • 150 gram roomboter (kokosolie kan ook)
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl gemberpoeder
  • ½ tl kruidnagelpoeder (heb je dat niet, vervang dan voor 1 tl koekkruiden)
  • 200 gram sinaasappel marmelade (kies bv. voor Fior di Frutta, gezoet met appelsap)
  • 20-30 gram extra sinaasappel marmelade om de taart te besmeren
  • 200 gram amandelmeel
  • 100 gram gehakte amandelen
  • 4 eieren

Bereiding

  1. Ontpit de dadels (wanneer nodig) en snijd in grove stukken. Doe ze in een grote soeppan.
  2. Snijd ook de vijgen en voeg ze, samen met de cranberries en rozijnen toe aan de pan.
  3. Zet ondertussen 250 ml sterke zwarte thee.
  4. Voeg de thee, roomboter, kruiden en marmelade toe aan de vruchten in de pan, roer goed door en breng aan de kook. Laat zachtjes 10 minuten pruttelen en roer regelmatig. De bedoeling is dat de dadels gedeeltelijk oplossen tot siroop.
  5. Zet het vuur uit en laat het mengsel minimaal een half uurtje staan, langer mag.
  6. Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een grote springvorm met bakpapier.
  7. Hak de amandelen grof en klop de eieren los.
  8. Voeg amandelmeel, gehakte amandelen en eieren toe aan de pan en roer goed door tot alles gemengd is.
  9. Stort het mengsel in de springvorm en zet 1,5 uur in de oven. De lage temperatuur zorgt ervoor dat de taart wel gaart, maar niet rijst.
  10. Als je de taart uit de oven haalt, besmeer dan direct met royaal sinaasappelmarmelade. Als de marmelade te dik is, verwarm dan even in de restwarmte van de oven zodat hij vloeibaarder wordt.
  11. Laat de taart een dag staan op een koele donkere plaats (niet in de koelkast) zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  12. Heerlijk met verse slagroom gezoet met een beetje honing of agavesiroop of een bolletje ijs. Houd de porties klein, de taart is erg machtig!

Je kunt de taart in een afgesloten trommel tot wel 1 maand bewaren. Ook verrassend lekker bij een kaasplankje (in het zeldzame geval dat je nog restjes over hebt) of bij het kerstontbijt!

Voor nog meer gezonde kerst inspiratie klik HIER voor mijn blog over 7 simpele tips voor een gezond kerstontbijt!

Merry Healthy Christmas!

Christmas cake2

Leave a Reply